
Jurisprudentie
AD3861
Datum uitspraak2001-09-27
Datum gepubliceerd2001-09-27
RechtsgebiedStraf
Soort ProcedureEerste aanleg - meervoudig
Instantie naamRechtbank Leeuwarden
Zaaknummers17/047068-01vev
Statusgepubliceerd
Datum gepubliceerd2001-09-27
RechtsgebiedStraf
Soort ProcedureEerste aanleg - meervoudig
Instantie naamRechtbank Leeuwarden
Zaaknummers17/047068-01vev
Statusgepubliceerd
Indicatie
Verdachte wordt veroordeeld wegens het verspreiden van een computervirus, het zogenaamde kournikovavirus, tot het verrichten van een werkstraf van 150 uren.
Uitspraak
Arrondissementsrechtbank Leeuwarden
Sector strafrecht
VERKORT VONNIS
Uitspraak: 27 september 2001
Parketnummer: 17/047068-01
VONNIS van de meervoudige kamer voor de behandeling van strafzaken, in de zaak van het openbaar ministerie tegen de verdachte:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] te [geboortegemeente],
wonende te [adres].
De rechtbank heeft gelet op het ter terechtzitting gehouden onderzoek van 13 september 2001.
De verdachte is verschenen, bijgestaan door mr. Th.A. Jansen, advocaat te Sneek.
TELASTELEGGING
Aan dit vonnis is een door de griffier gewaarmerkte fotokopie van de dagvaarding gehecht, waaruit de inhoud van de telastelegging geacht moet worden hier te zijn overgenomen.
In de telastelegging voorkomende schrijffouten of kennelijke misslagen worden verbeterd gelezen. De verdachte is hierdoor niet in zijn belangen geschaad.
BEWEZENVERKLARING
De rechtbank acht het primair telastegelegde bewezen, met dien verstande dat:
primair
hij op 10 februari 2001 vanuit Sneek, in de gemeente Sneek, opzettelijk en wederrechtelijk gegevens, te weten een zogenaamd Worm-computervirus (het Kournikova-virus) heeft verspreid, die bedoeld zijn om schade aan te richten door zichzelf te vermenigvuldigen in een geautomatiseerd werk, immers heeft verdachte opzettelijk en wederrechtelijk een elektronisch bericht, dat die gegevens bevatte, in de internetnieuwsgroep alt.binaries.anna-kournikova geplaatst, terwijl voornoemd virus bij opening van dit bericht door andere deelnemers/gebruikers van die nieuwsgroep zich, zonder dat daarvoor een nadere handeling was vereist, heeft vermenigvuldigd of kon vermenigvuldigen onder de contactpersonen, voorkomende in het adressenbestand van die deelnemers/gebruikers.
De verdachte zal van het meer of anders telastegelegde worden vrijgesproken, aangezien de rechtbank dat niet bewezen acht.
KWALIFICATIE
Het bewezene levert op het misdrijf:
Opzettelijk en wederrechtelijk gegevens verspreiden die bedoeld zijn om schade aan te richten door zichzelf te vermenigvuldigen in een geautomatiseerd werk.
STRAFBAARHEID VERDACHTE
De rechtbank acht verdachte strafbaar nu niet van enige strafuitsluitingsgrond is gebleken.
STRAFMOTIVERING
De rechtbank neemt bij de bepaling van de hierna te vermelden strafsoort en strafmaat in aanmerking:
- de aard en de ernst van het gepleegde feit;
- de omstandigheden waaronder dit is begaan;
- de persoon van verdachte, zoals daarvan ter terechtzitting is gebleken en deze naar voren komt uit het uittreksel uit het algemeen documentatieregister en het voorlichtingsrapport;
- de vordering van de officier van justitie tot veroordeling van verdachte terzake het primair telastegelegde tot een werkstraf voor de duur van 240 uren.
Verdachte heeft met behulp van een door hem van het internet gehaald programma, een computervirus samengesteld en dat virus in een nieuwsgroep geplaatst, waarna het zichzelf in korte tijd over het internet heeft verspreid. Het virus was weliswaar niet in staat om rechtstreeks computergegevens aan te tasten, maar omdat het de eigenschap had zich exponentiëel te verspreiden, had het wereldwijd grote schade kunnen aanrichten doordat systemen hadden kunnen vastlopen als gevolg van de door het virus gegenereerde pieken in het dataverkeer.
Door het virus te verspreiden heeft verdachte het risico van dergelijke gevolgen op de koop te genomen. Hij was bepaald geen leek op het gebied van computervirussen. Hij werkt in een computerwinkel en was verzamelaar van computervirussen; naar eigen zeggen had hij er ongeveer 7200. Verdachte moet derhalve worden geacht zich zeer wel bewust te zijn geweest van de mogelijke gevolgen van zijn handelen.
De door verdachte geschonden norm strekt er onder meer toe om de materiële en immateriële belangen van particulieren, instellingen en bedrijven bij een behoorlijk functionerend internet veilig te stellen. Verdachte heeft die belangen in de waagschaal gesteld. Het door hem verspreide virus heeft wereldwijd bij internetgebruikers hinder, ongerustheid en ergernis veroorzaakt. Bovendien is hun privacy geschonden doordat het virus in het adressenbestand van de besmette computers is doorgedrongen en zich van daaruit verder heeft verspreid.
Uit oogpunt van generale preventie, acht de rechtbank een onvoorwaardelijke straf op zijn plaats. Bij de bepaling van de strafsoort heeft de rechtbank evenwel mede in aanmerking genomen dat verdachte niet eerder met justitie in aanraking is geweest, zichzelf zowel op het web als bij de politie heeft gemeld waardoor erger kon worden voorkomen en oprecht overkomt wanneer hij spijt betuigt en bezweert iets dergelijks niet weer te zullen doen. Verder is van belang dat de schade kennelijk beperkt is gebleven. Het dossier bevat namelijk -met uitzondering van één niet gemotiveerde en niet nader gespecificeerde- geen meldingen dat het virus daadwerkelijk schade heeft veroorzaakt.
De rechtbank is van oordeel dat een werkstraf dient te worden opgelegd, van de in het dictum weergegeven duur.
INBESLAGGENOMEN GOEDEREN
De rechtbank acht de aan verdachte toebehorende inbeslaggenomen cd-rom bevattende verscheidene virussen vatbaar voor onttrekking aan het verkeer nu deze cd-rom bij gelegenheid van het onderzoek naar het door hem begane feit is aangetroffen en kan dienen tot het begaan van soortgelijke feiten terwijl het ongecontroleerde bezit daarvan door verdachte in strijd is met het algemeen belang.
TOEPASSING VAN WETSARTIKELEN
De rechtbank heeft gelet op de artikelen 22c, 22d, 36b, 36d en 350a van het Wetboek van Strafrecht.
DE UITSPRAAK VAN DE RECHTBANK LUIDT
RECHTDOENDE:
Verklaart het primair telastegelegde bewezen, te kwalificeren en strafbaar in voege als voormeld en verdachte deswege strafbaar.
Veroordeelt verdachte te dier zake tot:
Een werkstraf, bestaande uit het verrichten van 150 uren onbetaalde arbeid.
Beveelt dat voor het geval de veroordeelde de werkstraf niet naar behoren verricht, vervangende hechtenis voor de duur van 75 dagen zal worden toegepast.
Verklaart onttrokken aan het verkeer de inbeslaggenomen cd-rom bevattende verscheidene virussen (onderdeel goednummer 552905).
Gelast de teruggave aan verdachte van de inbeslaggenomen en nog niet teruggegeven computer (goednummer 552886) en overige 53 cd-roms en cd-rewritables (goednummer 552905).
Verklaart niet bewezen hetgeen aan verdachte meer of anders is telastegelegd dan het bewezenverklaarde en spreekt verdachte daarvan vrij.
Dit vonnis is gewezen door mr. P.J. Duinkerken, voorzitter, mr. L.A.D. Lindenbergh en mr. J.Y.B. Jansen, rechters, bijgestaan door mr. R. Baluah, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 27 september 2001.